Thursday, March 19, 2009

Kek Cawan Lobak Merah Berwalnut



Kiriman & Gambar : Sarah Jasmine

Carrot Walnut Cake
Sumber : Leen Umar

Bahan-bahan

2 ½ cwn Tepung Berserbuk Penaik
1 sudu teh Baking Powder
1 sudu teh
Bicarbonate Soda
1 sudu teh Cinnamon Powder
¼ sudu teh Garam
¾ cwn Brown Sugar
1 cwn Castor Sugar
4 bj Telur
1 cwn Minyak Jagung
1 cwn Mentega Cair
3 cwn Lobak Parut (lebih kurang 2 bj yg sederhana besar)
¾ cwn Walnut cincang

Topping


¾ ketul Cream Cheese
3 sudu makan Mentega/Krimwell
1/3 cwn Icing Sugar
1 sudu teh Lemon Juice (optional)

Cara-cara

1. Panaskan oven 180c.
2. Ayak tepung bersama baking powder & bicarbonate soda dlm mangkuk
3. Campurkan lobak parut, minyak jagung, mentega cair, cinnamon powder, brown sugar, castor sugar dan telur.
4. Kisar adunan sehingga lembut / gebu. Masukkan tepung, kacau sebati then masukkan walnut cincang & kacau rata.
5. Bakar dlm oven 45 minit hingga 1 jam. Test ngan lidi. Kalau tak melekat dah masaklah tuuu.
6. Biarkan sejuk then buat topping.

No comments:

Post a Comment