Sumber : Puan Roslini Jalil
Gambar : Julia
Bahan-bahan
155g tepung gandum
1 sudu kecil baking powder
1 sudu kecil baking soda
Bahan-bahan ini di ayak bersama sebanyak tiga kali
Sedikit garam
6 biji terlur kuning
185 g gula castor
90 ml minyak jagung
6 biji putih telur
2 sudu kecil minyak orange
60 ml air
- Pukul kuning telur hingga kembang( high speed), kemudian tambahkan separuh dari gula, pukul lagi sehingga kembang gebu.
- Tambahkan minyak jagung, minyak orange dan air, pukul sekejap.
- Tambahkan tepung sedikit demi sedikit, ini kena kacau dengan tangan, tak boleh pakai mesin.
- Sementara tambah tepung, pukul pula telur putih sampai kembang gebu naik 2x ganda, kemudian tambahkan baki gula.
- Setelah adunan telur kuning sudah sebati dengan tepung, baru tambahkan adunan telur putih, kacau dengan tangan.
- Gaul sebati adunan dan boleh letak dlm acuan dan bakar selama 20 mnit pd suhu 180 C dan 10 minit berikut pd suhu 150C.
- Selepas masak, terbalikkan acuan supaya kek tidak jatuh turun. Tunggu sejuk barulah potong.
No comments:
Post a Comment