Sumber : Jo's Deli Bakery
Diolah : Diana
Gambar : Zura
Menghasilkan 1 loyang 8" bulat
Bahan-bahannya
6 biji telur yang kecil (Diana gunakan 4 biji telur Grade B)
110 gram gula kaster
150 gram tepung kek
1/2 sudu teh baking powder
1/2 sudu besar ovalette
100 gram mentega, dicairkan
30 gram susu pekat manis
1 sudu teh esen vanilla
2 sudu teh serbuk koko
3 - 4 sudu besar air
1 sudu teh coklat emulco
Campuran oren ni ikut sifu deco Nina
1 sudu besar orange sunquick
1 sudu besar orange paste
sedikit warna oren/kuning
Hirisan badam/ badam cincang
Cara-caranya
- Panaskan ketuhar pada suhu 170 darjah C. Lenser dan salutkan tepung pada loyang bulat 8".
- Ayak tepung dan baking powder. Ketepikan.
- Pukul telur, tepung yang telah diayak, gula kaster dan ovalette dengan kelajuan tinggi selama 10 minit atau sehingga adunan tepung menjadi pekat dan kental.
- Masukkan mentega cair, susu pekat manis dan esen vanilla dan putar menggunakan kelajuan perlahan sehingga sebati.
- Bahagikan adunan kepada dua bahagian dan warnakan coklat pada satu bahagian.
- Menggunakan sudu besar, sendukkan 3 sudu besar adunan plain pada tengah loyang dan kemudian 3 sudu besar adunan coklat. Selepas setengah adunan sendukkan 2 sudu besar dan kemudian seterusnya 1 sudu besar pada akhir aduanan habis. Mulakan dengan adunan plain dan akhirkan juga dengan adunan plain.
- Taburkan dengan hirisan badam/ badam cincang dan bakar pada suhu 170 darjah C selama 35 minit.
- Biarkan kek sejuk selama 10 minit selepas di bakar dan kemudian boleh dikeluarkan dari loyang pembakar.
Nota:
- Jangan gantikan susu pekat manis dengan susu segar/ UHT kerana ini akan membuat adunan tepung menjadi cair dan susah bila hendak melapis.
- Air yang dicampurkan dengan serbuk koko dan coklat emulco boleh digantikan dengan susu segar.
- Elakkan menggunakan tepung gandum/ tepung serbaguna, jika boleh. Bila memukul tepung pada kelajuan tinggi, gluten dalam tepung akan membina dan ini akan menyebabkan anda mendapat kek yang kenyal bila digigit.
- Bila menggaul cecair coklat kedalam adunan, gaul satu arah pusingan dan jangan keterlaluan yang mungkin akan mengakibatkan adunan menjadi cair.
- Sebaiknya mulakan dan akhir proses melapis dengan adunan plain.
No comments:
Post a Comment