Thursday, March 19, 2009

Kek Pandan Chiffon



Sumber : Mat Gebu, my resipi
Kiriman : Suzana Hashim

Bahan A
100 gm tepung halus
1/2 sudu teh baking soda
1/2 sudu teh baking powder
1/2 sudu teh vanila esen
4 biji kuning telur
50ml minyak jagung ( kita guna minyak masak je...minyak jaugung takde stok)
60gm gula halus

Bahan B
100ml susu segar ( di suamkan )
1 sudu besar pandan emulco

Bahan C
4 biji putih telur
120 gm gula halus
1/2 sudu teh cream of tartar

Cara

  1. Campur bahan B kacau dan biarkan sejuk.
  2. Campurkan bahan A dan kacau sebati.
  3. Masukkan susu yang dah di bancuh tadi. Kacau guna hand whisk kasi semua adunan sebati.
  4. Pukul putih telur apabila dah separuh kembang masukkan 1/2 gula dan cream of tartar.
  5. Pukul lagi dan masukkan balance gula tadi. Pukul sehingga betul2 kenyal.
  6. Masukkan separuh dari putih telur ke adunan tepung. Kaup balik kaup balik sehingga sebati. Kemudian curahkan semua adunan kedalam balance putih telur tadi. Kaup balik sehingga sebati. Jangan terlebih kacau.
  7. Bakar dalam oven suhu 180 selama 35min or ikut oven le.

No comments:

Post a Comment