Sumber : Wan Mastura
40-50 savoiardi biscuit/ladies fingers/sponge fingers
A/Cream
250gm mascarpone cheese atau
250gm whip cream
100gm sugar
1tsp vanilla
1-2Tb cocoa powder atau coffee powder/Nescafe
B/Cocoa Syrup/Coffee Syrup
200ml air
100ml fresh/ UHT milk
2Tb cocoa powder atau Nescafe atau mix
1tsp vanilla
Cocoa powder-for dusting atas
Cara Membuatnya
1. Pukul cheese dan 50gm gula sampai gebu, tepikan.
2. Pukul whip cream dan 50gm gula sampai gebu, campurkan dgn cheese, gaul dgn senduk, masukkan vanilla dan cocoa powder atau Nescafe.
3. Sementara nak sediakan syrup bolehlah chillkan kejap campuran tadi.
4. Campurkan semua bahan syrup.
5. Penyediaannya. Sediakan tin (loose base better) 8 X 8 atau 9 x 9. Spray tin dgn non stick spray. Mula2 celupkan fingers dalam syrup dan susun dalam tin.
6. Ayak cocoa skit kat atas fingers tu. Bubuh separuh dari cream mixture tadi. Ulang dgn fingers, cocoa powder dan cream mixture di atas. Ayak banyak cocoa powder sampai cover atas.
7. Tutup dgn cling wrap, kemudian foil dan simpan dalam freezer dalam 1 jam, keluarkan dan chill overnight.
Nota :
-Yang Mas buat haritu memang totally cocoa pasal anak tak suka coffee tapi for best result memang patut ada combination of both coffee and cocoa.
-Exact size tin tu tak sure pasal tiap kali buat mesti tukar2 guna tin, macam haritu buat dua resepi, satu guna 9 x 9 dan satu lagi guna square foil tin, yang pastinya make sure dua layer tiramisu tu dan kalau ada lebih letaklah dalam dessert cup ke atau apa2 bekas=85..sori ya kita memang tak ikut buku punya, ikut dan aje.
No comments:
Post a Comment