Sumber : Anis
Bahan
500 g plain sponge cake mix
8 telur (saya guna gred b)
120 ml air
120 ml minyak jagung/mentega cair
sedikit mentega utk lengser loyang
Cara-cara
1. Panaskan ketuhar ke suhu 180C
2. Pukul cake mix, telur & air pada kelajuan tinggi selama lebih-kurang 5 minit
3. Masukkan minyak jagung/mentega cair & gaul hingga rata.
4. Tuang dalam loyang (saya guna loyang bentuk hati ukuran 9 inci) yang telah dilengser dgn mentega & ditabur tepung.
5. Bakar selama 50 minit atau hingga masak.
6. Keluarkan kek dari ketuhar & terus keluarkan dari acuannya.
7. Biarkan hingga betul2 sejuk sebelum dihias ikut citarasa.
Buttercream Kuantan
Bahan
250 gm butter/shortening (kalau nak icing putih & lebih tahan panas, guna shortening. tapi, kalau nak lebih sedap, baik guna butterlah)
125 gm marvello/supertact/krimwell (benda2 ni cari kat kedai bahan kek....takde marvello, guna supertact, takde supertact, guna krimwell)
125 gm gula aising (kena ayak dulu supaya tak berketul2)
Cara-cara
Pukul butter + marvello hingga putih
Ayak gula aising, masukkan ke dlm butter, pukul lg hingga kembang dan putih.
Suaikan warna utk hiasan kek.
TIPS :
Pukul dengan kelajuan minima. makan masa sket, tapi, insyaallah, icingnya nanti lebih cantik & mudah dilepa.
No comments:
Post a Comment