Bahan-bahan |
Bahan A 500 tepung roti 1 paket yeast mauripan 2 s/b gula 1 s/k garam 1 biji telur Bahan B 3 s/b majerin/shorterning 250 ml air INTI PIZZA 400 gm daging kisar [peroikan daging dan toskan] 1 bawang besar 2 ulas bawang putih 1 biji capsicum kecil 3 keping nanas - 1 cawan cendawan butang [belah 4] 2 biji tomato 100 gm parutan keju mozzarella 1 s/b minyak 3 s/b cili sos [jika nak pedas..tambahkan cili mesin] 1 cawan tomato sos 1 s/k serbuk daun aregano garam |
Cara Memasak |
1. Gaul rata semua bahan A sehingga sama rata. 2. Masukkan air dan uli sehingga sebati. 3. Masukkan majerin dan uli lagi sehingga menjadi doh yg lembut [anggaran 10 minit] 4. Bahagikan adunan pada 4 doh besar dan leperkan . 5. Biarkan adunan naik sedikit (lebih kurang 15 minit) dan bakar dalam oven yang telah dipanaskan 180 C selama 10 minit. 6. Keluarkan dan taburkan bahan yang disediakan...ikut pilihan yang disukai. 7. Bakar lagi sehingga nampak keju mozzarella cair. INTI PIZZA 1. Potong dadu semua bahan. 2. Tumis bawang besar dan bawang putih hingga layu. 3. Masukkan daging kisar dan tambahkan garam serta daun aregano, tomato sos dan cili sos. 4. Kacau hingga daging empuk. Biarkan sehingga pekat. 5. Ratakan inti atas doh yang sudah di sapukan tomato sos. 6. Aturkan tomato, capsicum, cendawan, nanas dan sedikit keju di atas ayam. 7. Bakar hingga masak dalam suhu 180'C 8. Taburkan lebihan keju dan bakar sekejap hingga keju cair 9. Hidangkan. |
Friday, March 20, 2009
Pizza Daging
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment