Sunday, March 22, 2009

Apom Lenggang / Apam Lenggang


Bahan Bahan :

1 cawan nasi (cooked rice) (kisar hingga lumat)
4 cawan tepung jawi ( rice flour )
1 ½ tsp. Yeast (ibu roti)
sedikit garam
90 sen Santan

Cara-cara membuat:-

1. Campur semua bahan sehingga sebati.
2. Biarkan untuk 2-3 jam.
3. Pukul adunan. Boleh masuk gula / telor, ikut suka.
4. Panaskan kuali (non stick), sapu minyak menggunakan daun pandan .
5. Tuang sesenduk adunan tadi ke dalam kuali.
6. Pusingkan kuali sehingga adunan terlekat nipis pada kuali dan tebal di tengah. ( tilt the wok in all directions to coat sides thoroughly and form thin crispy edge and a thick fluffy center ).
7. Pastikan adunan di tengah masak sebelum angkat.
8. Makan dengan curry atau santan manis.

No comments:

Post a Comment