Sunday, March 22, 2009

Siakap Tiga Rasa


Bahan Bahan :

1 ekor ikan siakap
1 camb tepung jagung
1 biji putih telur
2 ulas bawang putih, dicincang halus
1 biji bawang besar } potong kiub
2 biji cili merah }
1/2 cili Benggala hijau}
3 camb sos tomato
2 camb sos plam
3 camb sos cili Thai
1-2 camt kicap/sos ikan
150 ml air
1 camt tepung jagung + 1 camb air (pemekat)
1 camt jus limau nipis
hirisan cili padi, jika suka
4 camb minyak
gula, garam
daun ketumbar (hiasan)

Cara Cara :

Perap ikan dengan tepung jagung, putih telur dan garam selama 30 minit. Goreng dalam minyak panas hingga garing dan masak. Panaskan minyak, tumis bawang putih dan bawang besar hingga wangi. Masukkan semua bahan lain kecuali pemekat. Bila kuah mendidih, baru masukkan campuran pemekat. Kacau rata hingga pekat kemudian tuangkan ke atas ikan. Hias dengan daun ketumbar.

Nota: Gula harus banyak supaya manisnya ketara.

No comments:

Post a Comment