Tuesday, March 24, 2009

Roti Benggali / Roti Biasa



Bahan-bahan :


250 g tepung roti
10 g butter
-( klu roti lembut lebihkan butter, ambil sukatan 15g) 2 sudu besar gula
1 sudu besar susu tepung penuh krim (khas utk roti atau masakan lain)
1 sudu kecil garam
180 ml air
(jika gunakan air suam 180 ml dan air sejuk 170 ml)
1 sudu kecil yist

Cara:
Sukat semua bahan ikut pd arahan mesin (resepi di atas di ambil dari buku resepi yg di sertakan bersama breadmaker saya..). Pilih menu pd manual di mesin tersebut. Samada roti biasa atau lembut. Biasanya bread maker mempunyai pelbagai jenis roti dan ianya mempunyai sedikit perbezaan sukatan pd bahan.

Roti lembut (agak manis) :


Bahan-bahan :
250 g Tepung roti
25 g Butter
4 sudu besar gula
2 sudu besar susu krim
3/4 sudu kecil garam
1 1/2 sudu kecil yist
180 ml air sejuk / 170 ml air suam

No comments:

Post a Comment