Friday, March 20, 2009

ROTI NAAN


Bahan-bahan

300 gm tepung gandum ]
300 gm tepung atta ]
1 paket yeast..mauripan ]
2 s/b gula kastor/halus ] Gaul rata
Secubit garam ]
1 biji telur
250 ml air suam
2 s/b yogurt asli
3 s/b majerin

Cara Memasak

1 . Masukkan semua kedalam adunan tepung dalam Bread Machine dan uli dengan setting 'basic dough'.
2. Bila adunan sudah naik, tumbuk adunan supaya angin keluar.
3. Bahagikan supaya menjadi ketulan keci.
4. Leperkan dan biarkan adunan naik semula [dalam 15 minit].
5. Masukkan adunan yg telah naik dalam kuali tak lekat [non-stick pan]...jangan gunakan minyak.
6. Panaskan dgn api yg paling kecil. Tutupkan kuali.
7. Masakkan dua-dua belah adunan sehingga agak kekungan/garing.
8. Angkat dan hidangkan dengan ayam tandoori atau kari ayam.

No comments:

Post a Comment